Heeft u vragen? Wij helpen u graag!

Asbestattest

Als het gaat om asbesttesten, dan is niets zo belangrijk als een deskundige en betrouwbare samenwerkingspartij. Admanstars verzorgt voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers de meest uiteenlopende en complexe asbestonderzoeken.

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Asbest heeft lang bekend gestaan om een aantal goede eigenschappen: trekvast, slijtvast, isolerend (warmte en elektrisch), biologisch inert, chemisch inert, brandwerend en bestand tegen hoge temperaturen. Daarom is het veel in de bouw gebruikt, bovendien was het ook nog eens goedkoop. Asbest werd op verschillende manieren toegepast: in hechtgebonden en niet-hechtgebonden materialen. Al enige tijd is bekend dat asbest heftige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zeker wanneer je het inademt. Daarom streeft Vlaanderen ernaar om in 2040 ‘asbestveilig’ te zijn.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie op een gebouw, je kunt het zien als een digitaal paspoort van je huis. Het bevat informatie en documentatie die worden gebruikt om aan te tonen dat een pand of gebouw vrij is van asbest of dat er maatregelen zijn genomen om de risico’s van asbest te verminderen. Asbestattesten dienen te worden afgegeven door een gecertificeerde asbestdeskundige, ook wel Asbestdeskundige Inventarisatie (ADI).
De Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM) levert op basis van de asbestinventarisatie voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Het attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is, bestaande uit de volgende onderdelen:

  • locatie;
  • eventuele aanwezigheid van asbest; welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten;
  • de mate van blootstelling;
  • mogelijke gevaren;
  • noodzakelijke maatregelen om de risico’s te verminderen;
  • de staat van het asbest;
  • advies hoe asbest veilig kan worden beheerd of verwijderd.

Verplicht asbestattest bij verkoop of overdracht

Sinds 23 november 2022 is het in Vlaanderen voor gebouwen met een bouwjaar van voor 2001 een asbestattest te laten opstellen wanneer deze voor verkoop of anderszins ter overdracht worden aangeboden. Het attest dient te worden opgesteld door een gecertificeerd asbestdeskundige die hiervoor het gebouw en aangebouwen visueel zal inspecteren. Indien deze asbestverdachte materialen tegenkomst, zullen er stalen genomen worden die ter analyse worden aangeboden aan en gespecialiseerd labo zodat de aanwezigheid van asbestvezels kan worden vastgesteld. De resultaten van de inventaris en het eventueel bijkomende labo onderzoek, worden verzameld in een rapport. Dit is het asbestattest. Het asbestattest dient beschikbaar te zijn op het ogenblik van ondertekening van de onderhandse akte (compromis).

Indien er wijzigingen optreden op de locatie, denk aan het ontstaan van beschadigingen of gehele verwijdering van een asbesthoudend materiaal of wanneer er werkzaamheden zullen worden uitgevoerd, dient het attest te worden bijgewerkt. Hierdoor ontstaat er altijd een actueel overzicht van de stand van zaken van het gebouw.

Voor 2032, met een uitloopt naar 2036, moeten alle gebouwen in Vlaanderen beschikken over een asbestattest. Op deze manier zorgen we er met elkaar voor dat Vlaanderen in 2040 ‘asbestveilig’ is.

Asbestdeskundige Inventarisatie (ADI)
De gecertificeerde asbestdeskundige oftewel Asbestdeskundige Inventarisatie (ADI), verricht een asbestinventarisattest volgens een standaard protocol, waarbij deze deskundige ter plaatse inspecteert, de aangeleverde bewijsdocumenten analyseert en vervolgens deze inspectiegegevens verwerkt en registreert in de centrale database van de OVAM. Vanuit deze applicatie wordt op basis van de gerapporteerde gegevens een asbestattest afgegeven. Dit attest vormt een automatisch gegenereerd, uniek rapport van de asbestinventarisgegevens van een gebouwinspectie.

Asbestafbouwbeleid
De Vlaamse regering kadert het asbestattest in het asbestafbouwbeleid en wil zo snel mogelijk het aanwezige asbest in gebouwen en woningen van voor 2001 in kaart brengen. De saneringsplicht voor gebouweigenaren wordt aangestuurd vanuit de Vlaamse overheid door de OVAM, zij streven naar een duurzaam afval- en materialenbeheer en een schonere bodem in Vlaanderen.

Het beleid omvat verschillende stappen, waaronder:

  • asbestinventarisatie: aanwezige asbesthoudende toepassingen worden in kaart gebracht;
  • het volgen van veiligheidsvoorschriften;
  • het verwijderen van asbest;
  • het uitvoeren van een nazorg.

Het beleid is onderdeel van de Europese Richtlijn Asbest, die de lidstaten verplicht om maatregelen te nemen om de blootstelling aan asbest te verminderen.

Wilt een asbestattest voor uw pand?
Neem contact op met Admanstars, wij zijn ervaringsdeskundige op het gebied van asbest, doordat wij al jaren werkzaam zijn in dit gebied. We helpen u graag met degelijk advies om te zorgen dat u de juiste stappen kunt nemen om een asbestattest aan te vragen.

Relevante informatie voor u:

Codex over welzijn op het werk
OVAM asbestattest